Radi cestujete za jedlom? Kolegovia z Kruhu sa rozhodli s vami podeliť o svoje najlepšie zážitky zo zahraničných pekární. Za niektorými môžete vycestovať, hoc aj tento víkend, niektoré navštívite na pláži počas letnej dovolenky, za inými sa vyberiete na až jeseň, či z jari. Nezáleží na tom, v ktorom ročnom období ich vyskúšate, zážitok vám zaručí už fakt, že vám ich odporúčajú naozajstní gurmáni.
budapešť
Pekára Miguela očarila Arán bakery v Budapešti. Založili ju Kinga a Atilla po ich návrate z Írska. Tam načerpali inšpiráciu a nabrali skúsenosti. Miguel, ktorý v Budapešti žil štyri roky, si ju obľúbil kvôli ich „kváskovému chlebu, výborným croissantom a jedinečným škoricovým hniezdam.“ Na tie si však treba privstať, zvyknú sa totiž vypredať už zrána.
Pekáreň je tiež známa cruffinmi aj talianskymi foccaciami, no napriek zdanlivo podobnej ponuke Miguel tvrdí, že Arán bakery je pomerne rozdielny koncept v porovnaní s Kruhom. „Z tejto pekárne je viac cítiť severský štýl a tiež Írsko, z ktorého, v konečnom dôsledku, majitelia aj čerpali inšpiráciu.“ Miguel, okrem návštevy Arán bakery odporúča blúdiť uličkami židovskej štvrte, či zájsť na nedeľný trh v Szimple. Nočný bar sa v nedeľu ráno naplní farmármi ponúkajúcimi svoje domáce produkty. Miguel tam zvykol chodiť kupovať syry – nielen pre ich kvalitu, ale aj dobrú cenu.
lubljana, malorka
Hlavná cukrárka Paťa zvolila podnik, v ktorom bola nedávno na stáži. Pekáreň Ana je preslávená ich pastel de nata –košíčkom s jemným vanilkovým krémom, o ktorom niektorí hovoria, že chutí lepšie ako portugalský originál. Paťka vyskúšala aj ich ostatné pečivo a podľa nej chutí famózne. Pekáreň v roku 2022 otvorila michelinská kuchárka Ana Roš, čo napovedá o vysokej kvalite produktov. „Ľubľana je malé mestečko, s veľmi pekným starým mestom a krásnou promenádou popri rieke,“ opisuje Paťa. Odporúča vidieť Ľubľanský hrad, okolité lesíky a vinohrad. Keď dostanete chuť na dobrú kávu, navštívte kaviareň Moderna v suteréne modernistického múzea.
Ak sa tento rok chystáte na Malorku, vydajte sa na obhliadku jedinečných jaskýň Cuevas del Drach. A keď vám po výlete vyhladne, ochutnajte škoricové hniezda zo švédskej pekárne Fika Farina Palma, o ktorých Paťa tvrdí, že sú lepšie, ako tie z Kodane.
Tbilissi
Ksénia si počas trojmesačného pobytu v Gruzínsku obľúbila kaviareň Lui. Pred pár rokmi ju založila mladá rodina pochádzajúca z Ukrajiny. Okrem výberovej kávy a domácich dezertov ponúkajú aj hlavné jedlá, kokteily a malé snacky. Ksenia odporúča choux – francúzsky kúsok z odpaľovaného cesta plnený krémami rôznych druhov a kyjevskú tortu – obláčikovo jemný zákusok s orieškovým korpusom a čokoládovým krémom. Ako sama hovorí, do tejto kaviarne zvykla chodiť častokrát „peši – niekoľko kilometrov, taká bola dobrá.“
paríž, manila
Cukrárka Louise miluje pain au chocolat, a teda, neodolala mu, ani pri návšteve Paríža. Pri centre Pompidou narazila na pekáreň s názvom Chez Meunier, kde vyskúšala bicolor – dvojfarebný kúsok tohto pečiva. Odporúča ho pre jeho výraznú lieskovo-orieškovú náplň.
Určite by ste nemali opomenúť bagetu z Utopie, čo je jednou z pekární, ktoré dodávajú pečivo pre prezidentský palác. Louise ju navštívila a nečuduje sa, že si na tomto pečive možno pochutnáva aj samotný Emanuel Macron.
Louise pochádza z Filipín a okrem európskej destinácie by rada odporučila aj pekárne z jej rodnej krajiny. Ak sa chystáte do Manily, určite zájdite do Panaderya Toyo. Filipínčanka odporúča vyskúšať kváskový pandesal – zvonku chrumkavý a zvnútra krásne vláčny filipínsky raňajkový chlebík. Domáci ho zvyknú jesť na raňajky s čiernou kávou. Taktiež vyzdvihla bicho-bicho – kváskovú pletenku pripomínajúcu donut, niekedy býva čistá a inokedy plnená rôznymi náplňami.
„A ak niekedy budete na Filipínach, rozhodne by ste mali vyskúšať surfovanie,“ radí Louise. „San Juan je mesto vzdialené len štyri hodiny autom od Manily a vždy, keď som doma, prichádzam sem nielen kvôli pláži, ale aj dobrému jedlu,“ hovorí. Masa by Barefoot je raňajkáreň s veľkým výberom a príjemnou atmosférou. A po surfovaní môžete zájsť do podniku La Gula a vyskúšať napríklad skvelý domáci donut.
kodaň
Fotograf Filip a cukrár Nick sa nezávisle od seba zhodli, že kodanská pekáreň Juno je tá, ktorá stojí za navštívenie.
„Pekáreň odporúčam hlavne tým, ktorým nevadí stáť v rade pred Kruhom, pretože tu sa čaká rovnako dlho,“ smeje sa Filip. Najviac mu zachutil vanilkový danish s rebarborou a tiež kardamonový uzol, tak, ako Nickovi.
Nick okrem uzlu ochutnal aj citrónový chlebík, ktorý tiež pohladil jeho chuťové poháriky. „Kodaň je celkovo bohatá na gastro podniky, takže ak radi objavujete nové chute, toto mesto je na to stvorené,“ tvrdí cukrár. Filipovi sa zapáčil aj takzvaný Bolle med ost, čo je jednoducho sendvič alebo bun so syrom. „Teraz to tu všetci jedia,“ hovorí. „Keď budete v Kodani, odporúčam navštíviť galériu moderného umenia Louisiana, čo je vlastne niečo podobné ako naša Danubiana,“ dodáva Filip.
thessaloniki
Ivka zo svojho výletu s Martinom odporúča kváskovú pekáreň 72H Artisanal bakery. Široká ponuka sladkých aj slaných produktov, kváskových bochníkov a plnených sendvičov. „Najzaujímavejšie na tom je, že to je len výklad, v ktorom si nakúpiš pečivo a ideš si ho vychutnať priamo do ulíc mesta. Druhá prevádzka sa nachádza v miestnej tržnici (podobá sa na našu Starú Tržnicu) a tam si toto chrumkavé pečivo vieš vychutnať na druhom poschodí s výhľadom na rušné uličky tržnice.“
Z ponuky odporúča rolls – chrumkavé kolieska podobné našim cromboloni, ktoré boli plnené lieskovo-orieškovým krémom. Pochutili si aj na škoricovom hniezde, „na ktoré vám, ak si prosíte, ešte natrú vanilkový krém.“
Thessaloniki síce nie sú nabité historickými pamiatkami ani atrakciami, no napriek tomu má mesto nezabudnuteľnú atmosféru. „Je to miesto, kam sa rozhodnete ísť, keď chcete oddychovať v prímorskom mestečku a mať kľud. „Kúpte si dobrú kávu, sadnite si na lavičku v blízkosti prístavu a len tak si čítajte knihu,“ radí Ivka. Určite nevynechajte časť mesta s názvom Ano poli – čo je staré mesto na kopci, z ktorého je krásny výhľad na Olymp.
BERLIN, KODAŇ, BUDAPEŠŤ A LONDÝN
Samir spolu s našou Patríciou patria k ľuďom, ktorí cestujú za novými chuťami. Zahraničím sa neraz inšpirovali aj pri ich tvorbe. Samir odporučil hneď viacero pekární. V Berlíne ho nadchla La Maison, kde si môžu zákazníci posedieť priamo pri rieke. Odporúča jednoduchú klasiku – obyčajne neobyčajný croissant. V Kodani navštívil Lille bakery, ktorá je síce mimo centra, no zaujme svojim industriálnym vzhľadom. Pekáreň je špecifická svojim udržateľným prístupom a tým, že kladie dôraz na sezónnosť. Spolupracuje s miestnymi farmármi a lokálnymi dodávateľmi.
V Budapešti sa mu zapáčila Artizan bakery, kde majú podľa neho „úžasné viennoseries a krásny otvorený interiér.“ O londýnsky zážitok sa postarali pekárne Pophams a Chestnut bakery. Keď tam budete, mali by ste vyskúšať croque monsieur, ktorý si Samir nevie vynachváliť.
Láka nás spoznávať nové chute. Preto ak poznáte miesto, na ktorom by sme mali ochutnať výnimočné pečivo, určite nám dajte vedieť. Potešíte nás.